satanic verses

    salman rushdie'nin tüm dünyada yankı uyandıran, ayetullah humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılmasına neden olan kitabı.

    islam dünyasında da oldukça tartışılan bu olay, otorite sayılan islam alimlerince kesinlikle kabul edilmese bile, kimilerince de hz muhammed gerçekten de mekke'nin putperestlerine karşı kâbe'nin üç büyük putuyla ilgili "bunlar şefaatleri umulan yüce varlıklardır" demiştir. fakat bunun nedeni olarak o an şeytanın kulağına fısıldaması ve gayri ihtiyari dilinin dönmesi gösterilir.

    fakat kur'an'ın hemen her ayetiyle putlardan ve ona inananlardan nefretle ve öfkeyle söz ettiğini düşünürsek (ki bu isra suresinden nce inen ayetlerde de geçerlidir), bir peygamberin de her daim allah'ın koruması altığında olduğunu farz edersek zaten gerçeklik htimali düşük bu olayın bahsedilmeye bile değer olmadığı anlaşılır.
    (03.09.2006 19:43)

kara kitap

    90'lı yılların başında yayımlanmış, eski metinlere göndermelerle dolu, mevlana'nın, şeyh galib'in bugünün kişileriyle özdeşleştirildiği, şifre gibi sembollerle bezenmiş, bugün ile geçmişi birbirine katan, karanlık bir atmosferin hakim olduğu, istanbul'un en güzel anlatıldığı eser olarak göze çarpan orhan pamuk başyapıtı.

    tam olarak çözümlenebildiğinde insanın hayatı boyunca okuduğu en iyi birkaç kitap arasına girebilecek kaliteye sahiptir. eleştirmenlerce türk edebiyatının en iyi üç romanından biri olarak gösterilir.
    (03.09.2006 14:08)

diyarbakır

    seneler önce anadolu turu yaptığımız esnada uğradığımız, kendisinden 15-20 yaş küçük insanlara "abi" diye hitap eden, dışarıdan geldiğinizi anladıklarında sizi memnun edebilmek için iki ayağını bir papuca sokan insanların yaşadığı, her sokağında, her evinde tarihin kuytularından bir iz görebileceğiniz ve gördükten sonra kolay kolay unutamayacağınız, aklımızda yer eden olumsuz imajla hiç alakası olmayan güzel ülkemizin güzel memleketi.
    (03.09.2006 13:56)

hilmi yavuz

    türkiye'de celal üster ve enis batur'la beraber en iyi edebiyat eleştirmeni.
    (31.08.2006 18:21)

jean michel jarre

    çağrı filminin de müziklerini yapmış olan maurice jarre'in oğludur. "oxygen" adlı albümüyle tüm dünyada bir dönem fırtınalar estirmiştir. kendisini enüz dinlemeyenlerin "oxygen iv" ile başlamaları tavsiye olunur
    (31.08.2006 17:43)

the sound and the fury

    william faulkner'in yüzyılın en iyi kitapları arasında gösterilen, olayların birbirinden kopuk dört zaman dilimi içerisinde geçtiği okunması zor olan başyapıtı.

    meb'in 10 temel eser listesinde de yer almaktadır.

    roman, ayrı ayrı bakış açılarıyla anlatılır, bilinç akışı tekniğiyle yazılmıştır. birinci bölüm, 7 nisan 1928'de 30 yaşında olmasına rağmen 3 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan benjy'nin zihninden anlatılanlardan ibarettir. ikinci kısım, 2 haziran 1910'da quenten'in intihar öncesi yaşadıklarının onun zihninden yansımasıdır. 6 nisan 1928'de jason'un bakış açısıyla anlatılanlar üçüncü bölümü oluşturur. 8 nisan 1928'deki paskalya gününde ise olaylar yazarın gözüyle anlatılır.
    (30.08.2006 17:39)

ses ve öfke

william faulkner

    1897'de missisipi'de doğup 1962'de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren, 1940'ta nobel edebiyat ödülünü alan ameikalı ünlü yazar.

    eserlerinde zaman dizinselliği düz bir düzlemde akmaz. zaman, parçalanmıştır ve olaylar arasında neyin hangi zamanla ilintili olduğunu alamak için okuyucunun kendini epeyce kasması gerekir. modern edebiyatın en önemli isimlerindendir. iki kez de pulitzer ödülünü almıştır.

    en önemli eseri olarak the sound and the fury (ses ve öfke) gösterilir.

    (bkz: ses ve öfke)
    (30.08.2006 17:28)

miraç

    hz. muhammed'in hayatının en üzüntülü, en zor yıllarını geçirdiği, bütün sevdiklerini kaybettiği zamanda, bir gece vakti kâbe'nin hatim kısmında uyurken göklerden inen bir elçinin (cebrail) kendisini uyandırıp burak adı verilen uçan bir atla göklere, allah'ın huzuruna çıkardığı, kendisinden önceki bütün peygamberleri gördüğü mucizenin adı.

    yolculuk mescid-i haram'dan başlayıp kudüs'teki mescid-i aksa'da son bulmuştur.

    kimilerine göre bu mucize, ünlü italyan şair dante alighieri'nin "ılahi komedya" adlı muhteşem yapıtına da ilham kaynağı olmuştur.

    (bkz: ilahi komedya)
    (30.08.2006 17:15)

istanbul un fethi

    batılı tarihçilerce "konstantinopol'ün düşüşü" olarak nitelendirilen, 1453'te gerçekleşmiş tarihin dönüm noktalarından birini oluşturan olay.
    (30.08.2006 17:02)

necip mahfuz

    bugünkü tarih itibariyle hayata veda eden, 1911 doğumlu mısırlı roman, öykü ve oyun yazarı.

    arap dünyasının nobel Ödülü almış tek yazarıdır. bir kitabındaki (sokağımızın çocukları) tanrı ile ilgili alegorik anlatımlarından dolayı uzun süre birçok kesimin tepkisine neden olmuş, kitap ıslâm geleneğinin kalesi konumundaki el-ezher üniversitesi tarafından uzun süre sansürlenmiş, yazar, birçok radikal ıslâmcı kesimin saldırısına uğramış, suikastten kurtulmuştur. daha sonra yazar, bu grupları ?şeytanın ta kendisi!? ve ?ıslâm düşmanı? olarak itham etmiştir.

    realist bir tarzı olan mahfuz, eserlerinde mısır?ın özellikle de kahire?nin gündelik yaşamını, buralardaki sıradan insanların öykülerini büyük bir canlılıkla anlatmış, bu yüzden de kimi eleştirmenler tarafından charles dickens?la aralarında bağlantı kurulmuştur.

    bazı önemli eserleri:

    awlad haratina (sokağımızın çocukları)
    zukakü'l-midak (midak sokağı)
    el-bidaye ve'n-nihaye'yi (başlangıç ve son)
    el-liss ve'l-kilab (hırsız ve köpekler)
    dienci
    miramar
    sersera fevka el-nil ( nil'de gevezelikler)
    (30.08.2006 17:00)

philip morris

    dünyanın en çok içilen sigaralarını satan üretici firmanın adı. bir ara dinlediğim bir efaseneye göre:

    marlboro firması ilk kurulduğunda satış rakamları çok düşük olduğu için neredeyse batmak üzereyken bir adam şirketin sahibinin yanına gelmiş, "size bir teklifim var, bana imkan verirseniz satışlarınızı bir ayda 3-4 misli artırırım" demiş, "yalnız bir şartım var: bu dediğimi gerçekleştirirsem şirkete hisse ortağı yapacaksınız beni, eğer gerçekleşetiremezsem bir ömür fabrikanızda parasız çalışırım." zaten şirketlerinden çoktan umudu kesmiş iki ortak bu adama: "peki, nasıl yapacaksın bunu?" demişler, adamda: "bana elinizdeki bütün boş sigara kurularını verin ve bir de uçak kiralayın" demiş. dedikleri yapılmış, kolilere yüklediği bütün boş kutuları o gece amerika semalarından caddelere, parklara, meydanlara boşaltmış. ertesi gün insanlar her yerde boşalmış bu sigara paketlerini görünce merak edip satın almaya başlamışlar, o ay satışlar 12 misline çıkmış. ve bir daha da hiç düşmemiş. tabi verilen söz üzerine adamı şirketin ortağı yapmışlar. o adam philip morris'miş.
    (28.08.2006 14:17)

hz muhammed

    ünlü taihçi michael hart'ın "tarihte en önemli yüz kişi" adını verdiği kitapta bir numaralı isim olarak övgüyle söz ettiği islâm peygamberi.

    uyandığı zaman cüppesi üzerinde uyumuş olan kediyi uyandırmamak için cüppesini kesen, taif seferi sırasında yolda yeni yavrulamış köpeği rahatsız etmemek için ordunun yolunu değiştirmiş mükemmel insan örneği.

    almanların efsane lideri otto von bismarck'ın:

    "ey muhammed! sana çağdaş olamadığımdan dolayı çok müteessirim. muallimi ve naşiri olduğun bu kitap senin değildir. o lahutidir... beşeriyet senin gibi mümtaz bir kudreti bir defa görmüş, bundan sonra da bir daha görmeyecektir. ben huzurunda kemal-i hürmetle eğiliyorum." diye hitap ettiği allah elçisi.
    (28.08.2006 14:00)

fahir atakoğlu

    "sarı zeybek", "12 mart", "demir kırat" gibi belgesellerin unutulmaz müziklerini yapmış, yapacağı müziğin kendisini ürpertmesi gerektiğini söyleyen dünya çapındaki en iyi türk müzisyenlerden biri

    ayrıca kendisi cemal reşit rey'in öğrencisidir.

    http://www.fahiratakoglu.com/
    (28.08.2006 13:43)

lal

    sertap erener'in kariyeri boyunca daha iyisini çıkaramayacağını düşündüren albümünün adı. albüme adını veren harika parçanın müziği fahir atakoğlu'na aittir

    (bkz: fahir atakoğlu)
    (28.08.2006 13:29)

sayfa: 1...-11-12-13-14-15

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.